Zverejnené: 22.05.2024

Andrej Kiska


Známy slovenský podnikateľ a filantrop, bývalý prezident Slovenskej republiky. V roku 1986 ukončil inžinierske štúdium v odbore mikroelektronika na Elektrotechnickej fakulte Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. V roku 1990 odišiel do USA, kde pracovala koa robotník a po roku a pol sa vrátil na Slovensko.

Založil viaceré spoločnosti, najúspešnejšie z nich Triangel a Quatro v roku 1996. V roku 2005 predal všetky svoje podiely v týchto spoločnostiach VÚB banke a rozhodol sa venovať charite. s priateľom založil v roku 2006 neziskovú organizáciu Dobrý Anjel, na financovanie ktorej daroval z vlastných peňazí 1 milión eur. V roku 2011 Kiska spoluzakladal Dobrého Anjela v Českej republike. V roku 2006 získal ocenenie Manažér roka časopisu Trend a v roku 2011 ocenenie Krištáľové krídlo za filantropiu.

V roku 2012 sa Andrej Kiska rozhodol kandidovať na post prezidenta Slovenskej republiky ako nezávislý a nestranícky kandidát.V druhom kole prezidentských volieb 29. marca 2014 bol zvolený za prezidenta Slovenskej republiky.  Prezidentovi Slovenskej republiky patrí podľa Zákona o štátnych vyznamenaniach Rad Andreja Hlinku I. triedy, Rad Ľudovíta Štúra I. triedy, Kríž Milana Rastislava Štefánika I. triedy a Pribinov kríž I. triedy. Okrem toho mu boli udelené od nástupu do funkcie prezidenta štátne vyznamenania a ocenenia. 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách